Сдружение Общност Мостове от няколко години се бори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

...
Сдружение Общност Мостове от няколко години се бори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Коментари Харесай

Храна с рецепта, или може ли НЗОК да се вразуми

Сдружение " Общност Мостове "  от няколко години се бори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да включи висококалоричните специфични медицински храни в листата за реимбурсация. Този вид храни се ползват при положението малнутриция (недохранване).
" От малнутриция (недохранване) страдат разнообразни хора - с вродени болести, с онкозаболявания, инвалидизирани жертви на произшествия, хора с инсулти. Това положение може да възникне в хода на живота по разнообразни аргументи и най-общо се показва в неспособност да се усвоява или да се приема храна по нормалния метод. Борим се НЗОК да ни обърне внимание повече от 4 година и половина ", споделя пред " Сега "  д-р Антоанета Тончева от Сдружение " Общност Мостове ", която е експерт по генетика и молекулярна биология в Регенсбург.
„ Много хора се обезкуражиха - множеството членове на сдружението са се сблъсквали с казуса с достъпа до здравна храна по каса - тя е висококалорична, обогатена с витамини и фибри, с цел да се натрупат килограми при хората с сериозно ниско тегло. В чужбина децата с такива проблеми – в това число и с естествен неврологичен статус, получават храната посредством специфична помпа и гастростома или сонда, като храната е поставена в една раничка, до момента в който тук се постанова да лежат по клинична пътека в детската болница.
Но не могат да бъдат непрекъснато приети в болница, с цел да живеят, а действително няма различен метод за тях да получават храната си и тя да им се ползва като част от извънболничното лекуване. Тук тези деца живеят изолирано от семейство, другари и съученици, с цел да са живи изобщо ", разказа обстановката доктор Тончева.



Има случаи на пациенти, кандидатствали за реимбурсиране на здравна храна по Наредба №2 от 27 март 2019 г, само че НЗОК отхвърля молбите им. Включително отхвърля заплащането на храна на деца.

Касата в особени случаи поема храните за пациенти с редки болести, свързани с вродени неточности на обмяната на веществата или когато болестта към този момент е в регистъра на заболяванията в България на НЗОК.

 

Но в общия случай няма реимбурсиране.

 

Д-р Тончева изяснява, че мъчно може да се заключи какъв брой коства дневно храната на подобен пациент - шишенце с храна с 2 килокалории за еднократен банкет - зависи от възрастта и тежестта на пациента въпреки всичко, коства към 9-10 лева Храненията дневно са най-малко 3 и на месец постоянно възлизат на 1000 лева Ако храната се вкарва през сонда или гастростома, консумативите за хората над 18 година не се поемат от касата. Родителите поръчват дори и от Съединени американски щати, като вършат групови поръчки, с цел да е по-евтино превозването им.
Апелът на съдружие „ Общност Мостове “, Националната мрежа за децата и другите организации и лекарите, застанали зад идеята и неотдавна извършената осведомителна акция по тематиката, е кодовете за малнутриция в трите ѝ форми (умерена, приблизително тежка и тежка) съгласно така наречен МКБ система - интернационален класификатор на заболяванията, с който се работи и у нас, да бъдат добавени към листата на заболяванията в България, с който борави НЗОК.
Клиничните пътеки са обвързани с МКБ класификатора, както и назначението на медикаментите за извънболнично лекуване. Малнутрицията сама по себе си е диагноза и нормално съпътства още няколко болести. Тя може да е резултат на някое от тях, като може и тя първо да се прояви и поради нея да се
тръгне по пътя към слагането на диагноза и търсенето на повода за пораждане на недохранване и спад на тежестта.

Когато малнутрицията влезе в листата на заболяванията в България с кодовете съгласно МКБ-10 (в България се
работи с десета проверка на класификатора), а медицинските храни за лекуване на недохранване влязат в листата с храните на НЗОК, тогава лекуващите лекари - диетолози, гастроентеролози или даже интердисциплинарни медицински екипи, наблюдаващи пациента, ще могат да ги изписват.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР